Hieronder 2 verslagen van deelnemers aan de OWT te Heerle dd 5-4-14


Verslag van deelnemer Evelien Visscher

Zaterdag 5 april 2014 Heerle OWT.
Men kan het zich helemaal voorstellen; zaterdagochtend vroeg, Ben en Leny Hectors maken het hek open van het terrein, we horen de vogels zingen en zien de zonnestralen door de bomen op de waterplas vallen.
Wat een rustig en vredig moment. Dat wordt een paar uur later anders. De auto’s komen het veld oprijden en de honden worden er uit gehaald. Even nog een plas laten doen en dan richting dierenarts en secretariaat. Iedereen (incl. honden) voelt gezonde spanning en helaas soms ook ongezonde spanning. Wat gaat het vandaag worden. Gaat er geluisterd worden, houden wij de spanning binnen de grenzen etc. Maar na een hartelijk welkomstwoord door Jacqueline Hofland, gaan de groepen naar de proef waar begonnen moet worden.

onderwegnaardeproef

Dat was in de Novice voor ons proef 2, maar ik zal de beschrijving per proef gewoon vanaf 1 doen en dan op het niveau Novice. Met daarbij opgemerkt te hebben dat starten bij proef 1 zeker een uitdaging was. Een steadyness proef pur sang. Veel combinaties zullen blij zijn geweest dat zij hier niet moesten starten…..

Proef 1

 

Diane de Rooij keurde hier. Zelf is Diane een echte veldwerkdame, dus zij wist als geen ander waar de valkuilen lagen. En daarbij bedoel ik niet de kuilen in het veld. Wij mochten ons met vier tegelijk melden en op linie gaan staan. Aan het einde van het veld waren 2 helpers die met hulp van alarmpistolen en dummy’s een drijfjacht imiteerden. Er werd geschoten, aangeroepen, gegooid en weer opgeraapt. De laatste dummy’s bleven liggen. Vervolgens mochten de twee buitenste honden werken, er werd van plaats geruild en de hele vertoning werd nog een keer gedaan. Voor de zgn. ‘hete’ honden was dit een ultieme test en ook veel combinaties moeten hier een onvoldoende incasseren.

proef1

 

Foto apport uit water

Henk Companjen keurmeester. 2 Combinaties aan het werk. Links moest de hond steady blijven en rechts werd er gewerkt. 2 schoten, aan de overkant puur op schot en links op schot, zicht en bovendien duidelijk in het water vallend. De dummy aan de overkant moest eerst gehaald worden. Vervolgens via het water of via het land, dummy 2. De uitvoering varieerde van een één, tweetje tot fluitconcerten en veel geroep.

apportuitwater

Proef 3

De heer Woest stond bovenop het talud en overzag het gebeuren en oordeelde, of te wel hij was hier de keurmeester. Wat aanvankelijk een eenvoudige opgave leek, was zeker voor ons niet het geval, helaas. Vanaf het talud werd uitgelegd dat er op het veld voor het bosperceel twee dummy’s lagen die binnengebracht moesten worden. De valplekken werden goed aangegeven. De keurmeester wilde bij voorkeur een jagende hond zien, die binnen het gebied zijn werk deed. Dus degenen die in een lijn de hond in het valgebied kregen en daar de territoriumfluit of zoekopdracht gaven, waren spekkoper. Honden (waaronder die van mij) die zelf op stap gingen en vervolgens ook zelf bleven bepalen waar er gezocht werd (in het bosperceel, op de heuvel), ja die kregen een onvoldoende en terecht wat mij betreft.

 

Proef 4

Keurmeester Herman Jesker. Bij start van de proef wees de keurmeester dummy 2 aan, die in een greppel, zichtbaar lag. Vervolgens werd er een stuk opgelopen, halverwege gedraaid en schoot de keurmeester in de richting van de dummy die net was aangewezen. Doorlopen, schot, markeren op de heuvel (oude vuilnisbelt). De markeer moest als eerste opgehaald worden. Vervolgens mocht je zelf positie kiezen en in een lijn naar de eerste dummy sturen. En wat op de training geldt, gold ook hier; een lijn is een lijn en daar moet niet vanaf geweken worden, want dan had je een probleem. Maar zonder de uitslagen gezien te hebben, denk ik dat veel combinaties dit prima gedaan hebben.

Proef 5

Wat bij deze proef leuk was, was dat hij voor alle groepen als laatste proef afgelegd diende te worden en de deelnemers daardoor prima konden kijken hoe de deelnemers het deden. Er werd namens de organisatie een hapje en drankje uitgedeeld, het zonnetje scheen nog steeds heerlijk, dus wat dat betreft was het helemaal prima.

Keurmeester was gedelegeerde Dick Heijman. Het was een walk-up en Dick vertelde voorafgaande aan de proef dat hij vooral het hielwerk zou keuren en het apport natuurlijk ook belangrijk was, maar zeker bijzaak. Ja, eigenlijk niet heel veel over te vertellen. Een stuk gedrieën oplopen, twee helpers op de flanken die schoten, riepen en gooiden. Soms werd het apport opgeraapt en soms mocht een hond werken. Netjes naast lopen, goed opletten en keurig wachten als een andere hond aan het werk was, waren de uitgangspunten. De te halen apporten konden goed gemarkeerd worden, dus dat kon het probleem niet zijn.


Ben & Leny

Al met al een mooie dag, een bijzonder gastvrije organisatie en als van ouds hadden Leny en Ben het weer prima voor elkaar. Een locatie en echtpaar waar iedere organisatie, die gebruik wil maken van hun terrein, kennis en gastvrijheid, erg zuinig op moet zijn.

benenleny

 

 

 


Verslag van deelnemer Arie vd Linden

Hoe een prijsuitreiking aan het einde nog heel spannend wordt.

Vandaag deelgenomen aan de OWT georganiseerd door de Labrador Kring Nederland in Heerle. Een mooi terrein, uitdagende proeven en voor mij en Abbotsross Clare (Rose) de eerste keer in de openklasse. We waren tevreden, alle dummy’s binnen gehaald, dus ons eerste open certificaat was een feit. Nu alleen de prijsuitreiking om te horen wat voor punten we gescoord hadden vandaag. De prijsuitreiking gaat op klasse dus eerst de starters dan novice en uiteindelijk de open klasse. Er waren in de open klasse 12 deelnemers en 8 ervan hadden een certificaat gehaald, dus afwachten. Niet 8,7,6,5, dan wordt het wel spannend nummer 4, 79 punten nog steeds niet, nummer 3 ook 79 punten maar de hond was jonger dan nummer 4. Ja, dat waren wij, de prijs opgehaald, organisatie en keurmeesters bedankt, wat was ik blij. De nummers 2 en 1 worden ook bekend gemaakt, iedereen gefeliciteerd en mooi resultaat. Maar dan neemt de gedelegeerde het woord er is een fout gemaakt in de open klasse er valt een stilte.

Het reglement schrijft voor dat bij gelijke stand er een barrage moet plaats vinden en niet dat de jongste hond wint en dat was gebeurd bij de 3e en 4e plaats in de openklasse. Dat ben ik en nummer 4 Sjouke de Vries met Longchamp Jouet. Dat ons dit nu moet gebeuren, maar regel is regel. Een barrage samen, we keken elkaar aan en zeiden het is niet anders we gaan samen onze honden halen en zien wel wat het wordt. Samen teruggelopen naar de plek waar de barrage moest plaats vinden. Het publiek stond al te wachten. Elkaar sterkte gewenst en het laagste nummer mocht beginnen dat waren wij. 2 dummy’s met schot eerst de voorste en daarna de achterste halen.

barrage1

Op het teken van de keurmeester mocht de hond gestuurd worden, binnen in de juiste volgorde, volgende hond. Zelfde proef op teken van de keurmeester mag de hond ingezet worden 1e dummy komt niet binnen maar deze was verstrikt geraakt in de takken waardoor de hond hem niet los kon krijgen, opnieuw. Alles binnen, afwachten wat de keurmeesters besluiten. Na enkele minuten het verlossende woord de uitslag blijft zoals hij was. Wat een opluchting toch de 3e plaats in onze eerste wedstrijd in de openklasse. Sjouke bedankt voor de sportieve wijze waarop wij samen deze barrage gedaan hebben. En Labrador Kring Nederland bedankt voor de mooie en uitdagende dag met een heel spannend slot.

Arie van der Linden & Abbotsross Clare

De winnaars !

dewinnaars

=========================

Voor de volledige uitslag; KLIK HIER

Een uitgebreide fotoreportage is HIER te zien