materiaalman - helper - fotograaf, Erwin de Rooij schrijft hieronder zijn ervaringen bij de OWT van 7 april 2018 te Heerle

Voor de LKN (Labrador Kring Nederland) ben ik sinds een paar maanden bezig als materiaalman voor de JPC (JachtProefCommissie). Zo ook zaterdag in Heerle (vlakbij Bergen op Zoom). Wekkertje om even na 5 uur opfrissen en ontbijten, daarna het materiaal in auto en aanhanger. Materiaal zoals een kleine 100 dummies, geluid, chipreader, EHBO spullen, schrijfmappen voor de keurmeesters die tijdens de proeven beoordelen, tassen, LKN en ProPlan (sponsor) vlaggen en banners en nog meer. Alles wat nodig is tijdens de wedstrijd. En ook mooie tinnenprijzen voor de top 3.

Bij aankomst om 6:45 vlaggen en borden neerzetten zodat de deelnemers weten we ze moeten zijn. Daarna aanhanger afkoppelen, geluid neerzetten en wat spullen voor het wedstrijd secretariaat neerzetten en dan even koffie en een plak krentenbrood. De andere commissieleden zijn ook aangekomen, dus even kort overleg en ik ga eerst even helpen bij de dierenarts met de chips uitlezen. Deze worden gecontroleerd met de deelnemerslijst, zodat de juiste hond meedoet in de juiste klasse. Na een minuut of 20 word ik afgelost omdat het materiaal, waaronder de dummies het veld in moeten naar de proeven. En ik dit tel en uitdeel, om aan het eind vd dag te kunnen controleren dat alles weer compleet uit het veld (en bos) terugkomt. Als de alles klaar is zou ik foto’s gaan maken. Maar…

Helaas zijn er helpers afgevallen waardoor gevraagd wordt of ik wil helpen bij de waterproef bij het bosmeertje vlakbij het clubhuis. Dus ga ik zelf met de materialen werken die ik beheer namens de vereniging. Nog nooit gedaan dus even spannend hoe dit gaat, maar de andere helper had het vaker gedaan en hielp me op weg met het alarmpistool. En de keurmeester legt uit wat de bedoeling is. Er zijn 3 verschillende klassementen en op deze proef wordt het per klassement aangepast. De eerste keer op aangeven vd keurmeester schiet eerst de helper aan de andere kant van het meertje en gooit een dummy in het meertje. Daarna schiet ik en gooi ook een dummie maar dan op de kant. De andere helper maakt verleidingsgeluiden en schiet nog zonder te gooien. Daarna mag ik nog een keer schieten en een dummy gooien een stukje bij de eerdere dummy vandaan. Daarna mag de voorjager zijn/haar hond pas inzetten en volgens instructies van de keurmeester de dummies ophalen. De eerste moet door het water gehaald worden. Mooi om te zien dat de Labradors het zo naar hun zin hebben tijdens het werken. Sommige zwemmen zelfs kwispelend, maar allemaal kwispelend en aandacht voor de baas als ze op de kant staan. Klaar om te werken.

De eerste groep was 30 man/vrouw groot met voornamelijk Labradors, maar ook de Golden Retrievers waren er weer bij. Bij de andere groepen/klassen was de opstelling en uitvoering voor de helpers anders. De keurmeester bedacht ter plekke de uitvoering en legde aan ons helpers uit wat de bedoeling was. Als helper stond ik vaak achter een boom, zodat ik niet teveel opviel, maar regelmatig schoten de honden vlak langs me heen het water in en uit. Mooi om van zo dichtbij mee te maken.

Geen pauze genomen, maar tussendoor snel even een broodje eten. Maar zo’n mooie werkplek heb ik normaal gesproken niet (kantoortuin is toch minder groen) en er scheen een lekker zonnetje tussen de bomen door. Dus prima naar m’n zin gehad. Leuk om eens in te vallen, maar met een camera om de nek rondzwerven langs de proeven is voor mij toch net leuker.

Uiteindelijk was onze proef als eerste klaar, pittig dagje maar wel leuk om mee te maken. Zelf doen we dus zweetwerk en geen apporteerwerk, maar zeker leerzaam om eens mee te maken. Ook een paar bekende gezichten van vorige week, die nu helpen en vorige week zelf nog meededen aan de jachtproef in Wierden.

Andere proeven zijn ook klaar en de materialen zijn allemaal weer terug in de aanhanger. Puntentelling is aan de gang en dan blijken er 2 met gelijke punten te zijn. Dus wordt er nog een proef opnieuw (een barrage) gedaan om te kijken wie met de prijs naar huis mag. Na de prijsuitreiking nog even een colaatje en dan weer naar huis met de aanhanger vol. Rond 20:00 was ik weer thuis, een mooie en lange dag.

Foto's van deze  OWT [LINK] zijn dit keer door Rob gemaakt.

Uitslagen van de OWT vind je HIER

De winnaars;

STARTERS KLASSE

DSC00770 1024x683

 

NOVICE KLASSE

DSC00772 1024x683

OPEN KLASSE

DSC00782 1024x683