Trainen

Voordat u een trainingsgroep kiest, doet u er goed aan eerst eens te gaan kijken zonder hond om te zien hoe er getraind wordt.
Vele wegen leiden naar succes, maar je moet je er wel prettig bij voelen. Er zijn trainingsgroepen die een heel jaar door trainen onder het motto: er is geen slecht weer, maar wel slechte kleding. Andere trainingsgroepen houden een winterstop en beginnen in het voorjaar weer.
Als je begint met de training dan popel je om aan de slag te gaan en je zuigt als het ware alle info op. De hond moet alles leren maar jij als voorjager meestal ook. Let er daarom op dat je niet te snel gaat, maar zorg ervoor dat je samen met je hond, stap voor stap, de basisoefeningen beheerst.

Ook  heeft het geen zin om uren achtereen te trainen; het koppie zit op een gegeven moment vol. Gaat het eens fout dan helpt het echt niet om boos te worden op je hond; hij wil je echt wel begrijpen, maar als hij de oefening niet snapt of als je zelf verkeerde aanwijzingen geeft, moet je echt de fout bij jezelf zoeken.
Ga altijd voor succes. Lukt een oefening niet, pas deze dan aan, zodat die positief afgesloten wordt. Besef dat iedere hond anders is. De een kan de Nimrod lopen en de ander zal maximaal een C-diploma kunnen halen. De een is intelligenter en makkelijker te trainen dan de ander. Gelukkig vinden wij de jachteigenschap in onze honden nog steeds erg belangrijk (zonder deze eigenschap is het echt niet meer de labrador die wij kennen) en beleven wij samen met onze honden veel plezier aan de trainingen en wedstrijden.

17 jan. lkn puppytraining

Hou de commando’s kort! Het heeft geen zin om hele zinnen als commando te gebruiken, want je hond begrijpt toch niet waar het om gaat. Het is geen mens, dus vermenselijk hem ook niet! Wees een roedelleider voor uw hond door duidelijk te zijn in commando’s en in lichaamstaal.
Als de keuze op een labrador is gevallen, is het verstandig om je te verdiepen in het ras. Er zijn genoeg goede boeken die veel over het roedelgedrag, opvoeding, gezondheid en trainen van ons ras kunnen vertellen.

17 jan lkn bij baasje komen

De basis voor succes is een goede onderlinge band tussen baas en hond. De hond vertrouwt op u als u hem een commando geeft en hij zal met plezier iets voor je doen. Dan heb je echt een super maatje naast je: in huis, tijdens wandelingen, trainingen en wedstrijden.
Op een gegeven moment is het dan zo ver om mee te doen aan de clubdiplomadagen, workingtesten (dummies), KNJV-proeven of M.A.P. (koudwild). Samen met je hond een hele dag aan het werk zijn is echt geweldig; het werkt verslavend en je probeert de lat steeds een stukje hoger te leggen. Maar, onthoud wel dat uw hond een levend wezen is, die de ene keer beter in zijn vel zit dan de andere keer.